ARHIVA SLIJEDECI PROJEKT > < PRETHODNI PROJEKT SVI PROJEKTI

Uredski prostori novinskog portala

SKROZ / projektni tim:

Margita Grubiša, Marin Jelčić, Daniela Škarica, Ivana Žalac, Jelena Miljanović

privatni

uređenje poslovnog prostora

direktna narudžba

realizacija

2018

Zagreb

257 m2

Dinamika rada novinara ovisi o vrsti i dinamici aktualnih vijesti te je sukladno tome nepredvidivo i vremenski neograničeno korištenje radnog prostora. Prostore redakcije i ureda potrebno je uskladiti s dodatnim sadržajima kojima bi se cjelokupni radni prostor oplemenio i time se stvorila dodana vrijednost.
Prostor je organiziran po principu dualnosti: uredski i prostori redakcije smješteni su rubno, tretirani bijelo i svedeni na čistu funkcionalnost, dok kontrast navedenom prostoru čine zajednički i javni prostori – upravo oni predstavljaju prepoznatljive dijelove ureda kroz koje se percipira ideja portala.

U skladu s naglašenim i prepoznatljivim karakteristikama naručitelja – borbenost, beskompromisno izvještavanje i strastveno istraživačko novinarstvo – došli smo do ideje ringa kao sinonima za prostor “borbe”. Element je simbolički prikazan crnim okvirima s rastegnutom teksturom gumenih traka u osnovnoj crvenoj boji i provlači se kroz sve javne prostore ureda.

I sama zona prostora unutar zgrade jasno je izdvojena zahvaljujući tamnom karakteru prostora hodnika, čija je dinamika dodatno naglašena horizontalnim ponavljanjem elementa ringa. Unutar prostorije za odmor ostvaruje se zahtjev multifunkcionalnosti malog prostora. Umetanjem volumena “kaveza” preklopljen je niz funkcija gdje se različiti planovi koriste za različite namjene, čime se ovaj prostor pretvara u višeobrazni element mirnijih, ali i onih dinamičnijih sadržaja.

Soba za sastanke je također zamišljena kao višefunkcionalna prostorija. Nizanjem tri tipska elementa slaže se “pozornica” za moguće scenarije (prezentacija, sastanci). Elementi se mogu koristiti višestrano te tako mijenjati pojavnost situacija unutar prostorije.