ARHIVA SLIJEDECI PROJEKT > < PRETHODNI PROJEKT SVI PROJEKTI

TRG I PARK U NOVIGRADU

Margita Grubiša, Daniela Škarica, Ivana Žalac

SURADNICI:

Jelena Miljanović, Nicolas Senjarić, Saša Mitrović, Nino Kušter

Grad Novigrad

Uređenje parka i trga u Novigradu

javni natječaj - otkup

idejno rješenje

2014

Novigrad

11470,5 m2

Novigradski veliki trg i park novigradske biskupije su prostori koji funkcioniraju gotovo autonomno, ali im nedostaje međusobna interakcija. Prostor sadašnjeg trga je okarakteriziran rastakanjem prema okolnim pristupnim ulicama i zelenim džepovima kojima je tangiran, dok su zelene površine parka nedefinirane i nedovoljno organizirane u smislenu cjelinu. Relativno uskim i izduženim prostorom sadašnjeg trga dominira vertikalni zvonik crkve vidljiv iz većine okolnih ulica.

Kao snažan kontrapod zvoniku uvodi se jaki horizontalni element gradskog trijema,koji prvenstveno ima funkciju povezivanja i definiranja prostora Velikog trga, Parka, novoformiranog Novog gradskog trga i plaže na nižem nivou.

Trijem daje dinamiku i cjelovitost prostoru te suptilno navodi korisnika na korištenje svih velikih horizontalnih površina unutar obuhvata. Njegovim postavom definira se prostor Velikog trga, tangira prostor Novog gradskog trga smještenog ispred glavnog Ulaza u crkvu te kontinuirano usmjerava kretanje prema moru tj. stepenicama prema plaži. U suprotnom smjeru trijem se usijeca u tkivo parka te se radi što bolje interakcije između suprotnog smijera parka i novog gradskog trga, potencira zastajanje i usporavanje na točkama koje trijem tangira. Za Novi gradski trg i park stvara „kulisu“ scenografiju (fasadu) i moguću pozornicu za odvijanje niza događanja, a unutar sebe definira prostor „dnevnog boravka“ .

Pozicija smještanja novog trijema je i povijesno opravdana jer se nadovezuje na zonu smještaja nekadašnjeg lapidarija (izložbenog gradskog trijema).