ARHIVA SLIJEDECI PROJEKT > < PRETHODNI PROJEKT SVI PROJEKTI

TRG I PARK U NOVIGRADU

Margita Grubiša, Daniela Škarica, Ivana Žalac

SURADNICI:

Jelena Miljanović, Nicolas Senjarić, Saša Mitrović, Nino Kušter

Grad Novigrad

Uređenje parka i trga u Novigradu

javni natječaj - otkup

idejno rješenje

2014

Novigrad

11470,5 m2

Novigradski Veliki trg i Park Novigradske biskupije prostori su koji funkcioniraju gotovo autonomno, ali im nedostaje međusobna interakcija. Prostor sadašnjeg trga je okarakteriziran rastakanjem prema okolnim pristupnim ulicama i zelenim džepovima kojima je tangiran, dok su zelene površine parka nedefinirane i nedovoljno organizirane u smislenu cjelinu. Relativno uskim i izduženim prostorom sadašnjeg trga dominira vertikalni zvonik crkve, vidljiv iz većine okolnih ulica.

Kao snažan kontrapod zvoniku uvodi se jaki horizontalni element gradskog trijema, kojemu je primarna funkcija povezivanje i definiranje prostora Velikog trga, parka, novoformiranog Novog gradskog trga i plaže na nižem nivou.

Trijem daje dinamiku i cjelovitost prostoru te suptilno navodi korisnika na korištenje svih velikih horizontalnih površina unutar obuhvata. Njegovim postavom definira se prostor Velikog trga, tangira prostor Novog gradskog trga smještenog ispred glavnog ulaza u crkvu te kontinuirano usmjerava kretanje prema moru tj. stepenicama koje vode prema plaži. U suprotnom se smjeru trijem usijeca u tkivo parka te se radi što bolje interakcije između suprotnog smjera parka i novog gradskog trga potencira zastajanje i usporavanje na točkama koje trijem tangira. Za Novi gradski trg i park stvara „kulisu“ scenografiju (fasadu) i moguću pozornicu za odvijanje niza događanja, a unutar sebe definira prostor „dnevnog boravka“.

Pozicija smještanja novog trijema je i povijesno opravdana jer se nadovezuje na zonu smještaja nekadašnjeg lapidarija (izložbenog gradskog trijema).