ARHIVA SLIJEDECI PROJEKT > < PRETHODNI PROJEKT SVI PROJEKTI

TIPSKI VRTIĆ – PUH

Margita Grubiša. Daniela Škarica, Ivana Žalac

Andrea Cvetko

SURADNICI:

Marin Jelčić, Luka Vučić

tipski dječji vrtić drvene konstrukcije

javni natječaj

projekt

2009

PUH – Proizvedeno U Hrvatskoj

Dječji vrtić je idealan potencijalni rasadnik ideje održivosti za buduće generacije te je susret s ekološki osviještenom građevinom izrađenom od prirodnih materijala u tako ranoj dobi vrlo bitan i poželjan.

Projekt je definiran poštujući odrednice modularnosti, fleksibilnosti, održivosti i ekonomičnosti. Kompleksan zahtjev definicije i razrade tipskog dječjeg vrtića na nepoznatoj parceli implicira projektiranje po principu modularnih sklopova.

Situaciju na specifičnim parcelama moguće je riješiti permutacijom sklopova uz poštivanje pravilne orijentacije, dok se polivalentna dvorana tretira kao fleksibilan prostor i poveznica istih. Povećanje kapaciteta je omogućeno dodavanjem kata ili dodavanjem jedinica na terenu. Za standardnu parcelu vrtić je formiran slaganjem sklopova u prizemnu zatvorenu kutiju sa unutrašnjim dvorištima smještenim sa sve četiri strane radi varijabilnosti pozicioniranja budućeg ulaznog prostora.

Za konstrukciju je predviđen ravninski lamelirani sustav dimenzija najekonomičnijih za drvenu konstrukciju proizvedenu u hrvatskoj. Ostali materijali su izabrani po principu ekološke prihvatljivosti i prilagodbe hrvatskom tržištu.Za zgradu je predviđena primjena sustava obnovljivih izvora energije. Radi postizanja bolje energetske učinkovitosti građevina se oblikovno modificira prema zahtjevima klimatskog područja, pri čemu je finalna obrada vanjske ovojnice materijalom usklađena sa pojedinim lokalitetom.