ARHIVA SLIJEDECI PROJEKT > < PRETHODNI PROJEKT SVI PROJEKTI

STOMATOLOŠKA ORDINACIJA

Daniela Škarica

privatni

stomatološka ordinacija

direktna narudžba

realizacija

2008

Rijeka, Hrvatska

134 m2

Prostor stomatološke ordinacije smješten je u centru grada Rijeke, u postojećoj poslovno-stambenoj građevini iz 1907. godine.

Dva su glavna zahtjeva diktirala projekt:

1. iskoristiti maksimum datog prostora unutar ograničenja koje prostor ordinacije funkcionalno postavlja (niz regulativa)

2. strogo odvajanje “javnog od privatnog” prostora, tj.prostora kojeg koriste pacijenti i osoblje.

Podjela je postignuta pažljivim zoniranjem kako bi se prema zahtjevu investitora omogućila potpuna kontrola nad pacijentima od strane zaposlenika. Južni dio istovremeno i ulazni prostor, logično je projektiran za pacijente s čekaonicom i wc-om, dok je sjeverni dio operativna zona namijenjena isključivo osoblju. Istočni potez je kontaktna preklopna zona s ordinacijama.

Logika grupiranja proizašla je iz analize povoljnijih prostornih mogućnosti te funkcionalne prednosti povezivanja radnih jedinica. Cjelokupni prostor od cca 134 m2 teži maksimalnom komforu pacijenata uz oblikovanje prostora čekaone na principu dnevnog boravka. Radi same funkcije interijera koji zahtijeva određeni stvarni i psihički nivo čistoće, prostor je oblikovan korištenjem pretežno neboja (bijele). Boje su korištene isključivo kao sredstvo naglašavanja pojedinih elemenata u prostoru.