ARHIVA SLIJEDECI PROJEKT > < PRETHODNI PROJEKT SVI PROJEKTI

STOMATOLOŠKA ORDINACIJA

Daniela Škarica

privatni

stomatološka ordinacija

direktna narudžba

realizacija

2008

Rijeka, Hrvatska

134 m2

Prostor stomatološke ordinacije je smješten u centru grada Rijeke, u postojećoj poslovno stambenoj građevini iz 1907 godine.

Dva glavna zahtjeva su diktirala projekt:

1. iskoristiti maksimum datog prostora unutar ograničenja koje prostor ordinacije funkcionalno postavlja (niz regulativa)

2. strogo odvajanje “javnog od privatnog” prostora tj.prostora kojeg koriste pacijenti i osoblje.

Podjela je postignuta pažljivim zoniranjem kako bi se prema zahtjevu investitora omogućila potpuna kontrola nad pacijentima od strane zaposlenika. Južni dio istovremeno i ulazni prostor, logično je projektiran za pacijente sa čekaonicom i wc-om, dok je sjeverni dio operativna zona namjenjena isključivo osoblju. Istočni potez je kontaktna preklopna zona sa ordinacijama.

Logika grupiranja proizašla je iz analize povoljnijih prostornih mogućnosti, te funkcionalne prednosti povezivanja radnih jedinica. Cijelokupni prostor od cca 134m2 teži maksimalnom komforu pacijenata uz oblikovanje prostora čekaone na principu dnevnog boravka. Radi same funkcije interijera koji zahtjeva određeni stvarni i psihički nivo čistoce prostor je oblikovan koristenjem pretezno neboja (bijele). Boje su koristene isključivo kao sredstvo naglašavanja pojedinih elemenata u prostoru.