ARHIVA SLIJEDECI PROJEKT > < PRETHODNI PROJEKT SVI PROJEKTI

PJEŠAČKI MOST MARIBOR

Marin Jelčić, Margita Grubiša, Daniela Škarica, Ivana Žalac

pješački most

međunarodni natječaj - 10 od 124 prijavljena rada

projekt

2012

Maribor

Projektni zadatak bio je projektiranje mosta za pješački i biciklistički promet u neposrednoj blizini starog mosta koji je zaštićen kao kulturno dobro.

Obzirom da dvije obale Drave nisu jednako društveno i kulturno razvijene, cilj je bio stvoriti most koji će nastaviti sadržaje razvijenije obale rijeke Drave i postati mjesto susreta, a ne samo tranzicije, i na taj način približiti stanovništvo nedovoljno korištenoj, drugoj obali Drave. Također, cilj je bio ostvariti „nevidljivu vezu“, kako novi most ne bi bio vizualna konkurencija starom mostu. Iz tog je razloga projektiran kao dvodimenzionalna ploha (pontonski most), dok u trećoj dimenziji svojom naglašenom vertikalom i dalje dominira postojeći most.

Most se gradi od malih gradivnih elemenata – prefabriciranih heksagonalnih pontonskih jedinica, čime je ostvarena multifunkcionalnost i fleksibilnost projektirane strukture. Jedinice zajedno formiraju most, s varijabilnom površinom prilagođenom trenutnim i budućim potrebama grada ovisno o dodavanju i oduzimanju. Dodatna vrijednost mosta su višestruka primjena i mobilnost gradivnog elementa. Na primjer, ista pontonska jedinica može se dislocirati i upotrebljavati kao urbana oprema Drave: kupalište na jednoj lokaciji te dječje igralište ili cafe bar na drugoj lokaciji.

Premda je most pontonski i položen na samu rijeku, omogućen je prolazak brodova na način da se dvije jedinice rotiraju i propuštaju brodove i čamce.

Bitna je napomena da Drava radi dvije izvedene brane ima vrlo malu razliku u vodostaju tijekom godine, čime zapravo predstavlja idealan kontekst za izvedbu pontonskog mosta.