ARHIVA SLIJEDECI PROJEKT > < PRETHODNI PROJEKT SVI PROJEKTI

PARK ŽELJA

Margita Grubiša, Ivana Žalac

KOAUTOR:

Nataša Avakumović

Željko Franja

park za svečanosti i događanja na otvorenom

direktna narudžba

realizacija

2011-2013

Rakov Potok

2500 m2

U sklopu ugostiteljske ponude obitelji Franja u Rakovom Potoku oblikuje se park za događanja na otvorenom kao tematski park skulptura, izrazito bajkovitog karaktera.

Uz postojeću oskudnu prirodnu vegetaciju, osnovni oblikovni element parka su artificijelne biljke – velike latice, koje dimenzijom i oblikovanjem ostvaruju osjećaj boravka u nekom drugom svijetu, bajci.

Ovisno o broju i postavu, latice prihvaćaju različite funkcije. Tako su grupiranjem dobivene različite prostorne cjeline, npr. skupina koja formira sjenicu na malom jezeru koristi se za svečanosti/vjenčanja, kao pozornica ili kao prostor za posluživanje hrane i pića. Dinamici parka pridonose i male „travke“, njišući se na laganom vjetru koji je na mikrolokaciji stalno prisutan.

Urbana oprema i rasvjeta nadovezuju se na slične organske forme, stvarajući nova „živa“ bića.

Predviđena vegetacija je u potpunosti s bijelom cvatom, čime je potenciran bajkovit i romantičan karakter parka. Dio biljaka je odabran s namjerom da privlači leptire, čime se nadograđuje doživljaj parka novim senzacijama. Među elementima oblikovanja koristila se voda u vidu dva mala jezerca slobodne forme, koja prate oblikovanje staza i kompletnog parka. Jezerca su oplemenjena vodenim biljkama i ribama.

Za upotpunjavanje svečanosti natkrivenim prostorima predviđene su preklopljene translucentne kupole.

Oprema je izvedena od čeličnih limova i cijevi – ručno rezanih, varenih, ocinčanih i bojanih – pa je svaki element opreme drugačiji.

U slobodnim periodima park koriste sve dobne skupine te on tako postaje značajno mjesto okupljanja lokalnog stanovništva, ali i slučajnih prolaznika. Time je park prerastao granice inicijalno privatnog prostora te postao frekventno korišten javni prostor.