ARHIVA SLIJEDECI PROJEKT > < PRETHODNI PROJEKT SVI PROJEKTI

OBITELJSKA KUĆA U SMOLICIMA

Margita Grubiša, Marin Jelčić, Ivana Žalac

privatni

obiteljska kuća

direktna narudžba

projekt - izložen na 44. Salonu arhitekture 2009. godine

2009

… ovo je priča o povratku iz velikoga grada na djedovo seosko imanje.
Djedova kuća − tradicionalna prizemna kamena kućica − preuzima glavne dnevne prostore i postaje središte dnevnoga života, a uz izraženo otvaranje od istoka prema zapadu kao spoj dvaju dvorišta omogućuje boravak na jednome ili drugome, ovisno o suncu, sjeni ili temi dvorišta, pri čemu podržava tipični seoski život na otvorenome.

Nova kuća − jednokatnica s galerijom − definira dvorišta te komunicira s njima i u prizemlju i na katu, ne ograničava vizure staroj kući te dopunjuje zahtjeve urbanoga čovjeka.
Izravno je povezana sa starom kućom te je dio istoga organizma. Prostor kata i galerije jedinstven je prostor, dok se potpuna privatnost po potrebi omogućuje zatvaranjem u prostore ispod galerije.

Konačna pojavnost definirana je željom za tradicionalnom kućom uz maksimalno stapanje s okolišem, ali s naznakom da je to ipak dom mlade obitelji nove generacije. Tradicionalni elementi doživljavaju se kroz arhetipski oblik kuće, elemente oblikovanja te boju pročelja, dok se kroz ekološki pristup, unutarnju organizaciju, oblikovanje zelenoga krova i galerijskoga prostora ističu elementi suvremenosti.

Ekološke karakteristike projekta čini energetska učinkovitost s minimalnim utjecajima na okoliš (zeleni krov sa solarnim panelima, skupljanje i upotreba oborinskih voda i slično).