ARHIVA SLIJEDECI PROJEKT > < PRETHODNI PROJEKT SVI PROJEKTI

DEMENCIJA – MANDRILI

Margita Grubiša, Daniela Škarica, Ivana Žalac

Rock sastav Mandrili

cd cover

javni natječaj - 1. nagrada

realizacija

2012-2013

Rijeka, Hrvatska

Riječki rock band Mandrili u suradnji s Društvom arhitekata Rijeke objavio je natječaj za likovno rješenje omota njihovog novog albuma pod nazivom Demencija sa idejom da isti predstavlja brand novog albuma. Prvonagrađeni rad odabran je među 210 radova, 134 autora/autorskih timova iz 6 država.

Koncept oblikovanja odabranog rada proizlazi iz glavnog simptoma demencije – zaboravljivosti. Zaboravljivosti do te mjere da su Mandrili ‘zaboravili’ spakirati svoj CD u kutiju. Oduzimanjem očekivanog sadržaja, standardnih elemenata opreme kutije CD-a , fokus korisnika se preusmjerava sa vizualnog identiteta albuma na značenje samog pojma demencije i glazbu koju album nosi. Rješenje namjerno pobuđuje zbunjenost korisnika u momentu prvog susreta sa omotom , te izaziva iznenađenje kad pronalazi cd sakriven u inlayu kutije.

Žiri naglašava kako Mandrili na ovaj način samoironično i autorefleksivno priznaju da ni oni sami nisu imuni na ‘kolektivnu demenciju’ čak ni u mediju kojim su se naumili boriti protiv nje. Rješenje posjeduje interpretativnu dimenziju koja nadilazi ovaj pojedinačni CD i subverzivno adresira pitanja budućnosti samog medija (CD-a) koji očekivano izlazi iz uporabe i pada u zaborav.”