ARHIVA SLIJEDECI PROJEKT > < PRETHODNI PROJEKT SVI PROJEKTI

DEMENCIJA – MANDRILI

Margita Grubiša, Daniela Škarica, Ivana Žalac

Rock sastav Mandrili

cd cover

javni natječaj - 1. nagrada

realizacija

2012-2013

Rijeka, Hrvatska

Riječki rock band Mandrili u suradnji s Društvom arhitekata Rijeke objavio je natječaj za likovno rješenje omota njihova novog albuma pod nazivom Demencija, s idejom da isti predstavlja brand novog albuma. Prvonagrađeni rad odabran je između 210 radova, 134 autora/autorskih timova iz 6 država.

Koncept oblikovanja odabranog rada proizlazi iz glavnog simptoma demencije – zaboravljivosti. Zaboravljivosti do te mjere da su Mandrili ‘zaboravili’ spakirati svoj CD u kutiju. Oduzimanjem očekivanog sadržaja, standardnih elemenata opreme kutije CD-a , fokus korisnika se preusmjerava s vizualnog identiteta albuma na značenje samog pojma demencije i glazbu koju album nosi. Rješenje namjerno pobuđuje zbunjenost korisnika u momentu prvog susreta s omotom te izaziva iznenađenje kad pronalazi CD sakriven u inlayu kutije.

Žiri naglašava kako Mandrili na ovaj način samoironično i autorefleksivno priznaju da ni oni sami nisu imuni na ‘kolektivnu demenciju’, čak ni u mediju kojim su se naumili boriti protiv nje. Rješenje posjeduje interpretativnu dimenziju koja nadilazi ovaj pojedinačni CD i subverzivno adresira pitanja budućnosti samog medija (CD-a) koji očekivano izlazi iz uporabe i pada u zaborav.