ARCHIVE NEXT PROJECT > < PREVIOUS PROJECT ALL PROJECTS

KOZARI BOK COMPLEX

Margita Grubiša, Daniela Škarica, Ivana Žalac

ASSOCIATES:

Ida Polzer, Marin Jelčić

City of Zagreb

public building and police station

competition - 3. prize

project

2007

Zagreb, Croatia

4000 m2

The Kozari putevi neighbourhood in Zagreb is a typical example of an unplanned urban sprawl without a neighborhood centre. The southern part of the neighbourhood is characterized by large big-box type buildings, such as shopping centres. The task at hand was to propose a design for the building with a multi-functional content and a police station, which would be linked by a park.

Although they are located in the same area, the multi-functional building and the police station are very different in nature.The nature of the multii-functional building is marked by fulfilling some of the daily needs of the neighbourhood residents and it is linked and oriented towards the urban area. On the other hand, the police station has its own specific requirements with strictly controlled regime in terms of the space usage. Placing both of these buildings in the same surroundings implies a separation and isolation of one and at the same time the activation of the other. The park links the two, but also acts as a border area important for the different uses.The park is activated by its placement in the “centre” of the multi-functional building. The constant pulsation of the multi-functional space is transmitted to the park elongated in both directions in order to point the inhabitants towards the project, and at the same time link the two buildings (the multifunctional building and the police station).

By positioning the park within the multifunctional building, the core of the plot is transformed into a good-quality green area, hidden behind the large facade facing the street level. In order to include and activate the park, the traffic is directed towards the project zone and the multi-functional building is divided into two parts, forming a two-sided border to the park, thus logically separating the cultural centre. The police station is situated farthest from the residental zone in order to avoid the forming of a barrier towards the green areas.