ARHIVA SLIJEDECI PROJEKT > < PRETHODNI PROJEKT SVI PROJEKTI

OSNOVNA ŠKOLA SOPNICA

Margita Grubiša, Daniela Škarica, Ivana Žalac

Andrea Cvetko, Ida Polzer

SURADNICI:

Zvonimir Marčić

Grad Zagreb

osnovna škola

javni natječaj - 3. nagrada

projekt

2006

Sesvetska Sopnica, Zagreb, Hrvatska

4300 m2

Krajem devedesetih godina prošloga stoljeća u naseljima Sopnica i Resnik došlo je do nagla porasta broja stanovnika čime se povećao i broj djece školskoga uzrasta.

Kao posljedica toga javila se potreba za većim školskim objektom, koji bi zadovoljio zahtjeve čitavoga područja. Predložena je postupna dogradnja postojeće škole, koja bi se u financijski povoljnom trenutku zamijenila potpuno novom građevinom. Splet okolnosti definirao je urbanistički smještaj nove škole, koja je potencijalno mogla ugroziti jedinu pješačku vezu između dvaju naselja.

Kako ne bi postala barijera između Sopnice i Resnika, pješačka je veza tretirana kao bitan zahtjev pri definiranju nove škole. Prostori su oblikovani kako bi akomodirali prolaze i istodobno preuzeli na sebe širi spektar sadržaja (pored edukativnih), čime bi se nadomjestio nedostatak kvalitetnih javnih prostora, koji je posljedica neplanskog razvoja naselja. Pravilnim razmještajem funkcionalnih cjelina (škole i sportske dvorane) formiran je školski, to jest javni prostor koji je dostupan djeciiz obaju naselja.

Novim su projektom precizno smještene pojedine funkcije. Većina bi sadržaja bila realizirana već u prvoj fazi, u kojoj bi postojeća škola preuzela funkciju ulaza. Ostatak bi škole bio dograđenu drugoj fazi. Važno je naglasiti da su faze izgradnje, kao i kompozicija stare i nove zgrade, predložene tako da omogućuju neometan rad škole za vrijeme izvođenja radova.